Dezvoltarea imobiliara in Giroc

         Atenția pentru conservarea și îmbunătățirea calității vieții este un subiect sensibil și de actualitate al zilelor noastre indiferent că privim lucrurile la nivel mondial, național sau local.  Prin definiția sa, putem spune că prin termenul de calitate a vieții, se întelege percepția locuitorilor și gradul lor de satisfacție generală în contextul sistemelor de valori economice, politice, sociale și culturale în care trăiesc raportat la propriile necesități, standarde și aspirații.

         Cu alte cuvinte, calitatea vieții este un parametru important pentru reținerea și atragerea oamenilor într-o localitate; o localitate nu se poate dezvolta urban fără parteneri de calitate și fără o strânsă colaborare între actorii implicați în procesul de dezvoltare: investitori, proiectanți, autoritatea publică locală și comunitate.

         Având în vedere cele de mai sus putem afirma că un impact major în evoluția indicelui de calitate a vieții este resimțit prin modul în care o anumită localitate se dezvoltă din punct de vedere urban. La rândul ei, orice dezvoltare urbană îsi găsește rădăcinile în studii și strategii realizate de specialiști în domeniu și ale căror concluzii devin politici publice de dezvoltare ale zonelor urbane funcționale.

         Din păcate nu există la nivelul României politici publice dedicate dezvoltării zonelor urbane funcționale și nici resurse dedicate acestora, iar de la acestă regulă nu se abate nici localitatea Giroc care în ultimii ani cunoaște o dezvoltare imobiliară explozivă, ce a plasat comuna în top 10 la nivel național.

         Un aspect mai putin plăcut și mediatizat este legat de faptul că Girocul nu ocupă aceași poziție fruntașă și la nivelul calității dezvoltărilor imobiliare, detaliu despre care nu se prea discută și de multe ori este ocolit, pentru că “se vinde si asa”.

         Asistăm astfel la o dezvoltare urbană neplanificată, ce are loc într-un ritm accelerat, ce are ca strategie de bază cererea mare de apartamente din zonă și lipsa de informare a cumpărătorilor și al cărei final predestinat este clar: scăderea indicelui de calitate al vieții, un lucru deja din ce in ce mai usor de observat în momentul de față, desi este aparent mascat de falsa prosperitate a zonei. Blocurile sunt construite unul langa celalalt, intre case, fara locuri de parcare suficiente, etc.

Din punct de vedere urbanistic, unul din efectele ireversibile ale actualei dezvoltări imobiliare haotice va fi cel de suprapopulare și va avea următoarele consecințe pe termen lung:

 • scăderea calițății vieții;
 • blocaje de trafic datorate neconcodranței între dimensionarea arterelor de circulație raportată la gradul de densificarea al zonelor noi de locuințe;
 • ineficiență administrativă prin durata de examinare a cererilor oficiale, întârzieri ale

procedurilor legale

 • lipsa unei guvernări eficiente, incluzând înmulţirea situaţiilor de nesiguranţă privind drepturile, producerea de sisteme paralele sau înlocuitoare de control al puterii şi distribuţiei, autoimpunerea unor sisteme de conducere neoficiale sau ilegale etc.
 • consecințe demografice prin noi tendințe de migrație;
 • impactul asupra participării sociale şi politice (impact negativ asupra participării politice

şi cooperării între instituţii publice)

 • impactul asupra siguranţei publice (creşterea ratei criminalităţii, accidente şi incendii)
 • impact negativ asupra mediului înconjurător;
 • impact negativ asupra condițiilor de locuit;
 • congestia sistemului de transport (poluare, timp pierdut, stres psihic, accesibilitate

redusă);

 • dezintegrarea socială prin inegalitatea socială, segregarea, creşterea devierilor de

comportament;

 

         Nu putem nega necesitatea construirii ansamblurilor rezidentiale de locuințe colective pe raza comunei, însa pentru edificarea acestor ansambluri este necesară realizarea unei atente planificări cât și realizarea unei infrastructuri adecvate și eficiente care să asigure cel putin utilitățile minimale necesare (apă și canalizare funcționale), mobilitate și accesibilitate prin rețele de transport corect dimensionate și interconectate, accesul la spații verzi amenajate (obligația administrației locale, vezi Legea 24/2007. suprafața minimă sugerată de 26 mp spațiu verde  pe cap de locuitor – recomandarea Comisiei Europene), asigurarea unor servicii de calitate și accesul la educație într-un mod echilibrat pentru toți locuitorii comunei.

         Ca sa venim cu un exemplu concret, strict in zona cuprinsa intre Calea Ferata de langa magazinul Lidl si Benzinaria Eso, la momentul actual, sunt undeva intre 800 si 1.000 de apartamente aflate in diferite stadia de executie. Cum va arata, peste maxim 2 ani, Calea Timisoarei cu inca 1.000 de masini care o tranziteaza zilnic?! Daca tot am amintit de magazinul Lidl, doar in preajma lui sunt peste 200 de apartamente aflate acum in constructive. Conform PUZ-urilor aprobate, aceste apartamente ar trebui sa beneficieze de 1,5 locuri de parcare/unitate locativa. Vorbim deci de minim 300 de locuri de parcare. In realitate, nu vor fi probabil nici jumatate, iar Comisia de specialitate din cadrul Primariei Giroc se va face, ca de atatea ori pana acum, ca nu vede ce se intampla.

 

         Din păcate o parte din cosecințele negative enumerate mai sus încep să fie deja resimtite de locuitorii comunei Giroc și sunt vizibile în fiecare zi: trafic îngreunat, accidente frecvente pe Calea Timișoarei, numar crescut de spargeri de locuințe, mediu poluat cu cantități excesive de praf, lipsa spațiilor verzi amenajate corespunzător, lipsa gradinițelor și a școlilor. La toate aceste aspecte negative, nu mai are sens să aminitim modul de funcționare al primăriei Giroc, care sfidează orice lege existentă, funcționând pe principiul “stat în stat” și servind doar grupurilor de interes locale.

 

         Atragem antenția asupra necesității implementării strategiilor de dezvoltare urbană integrată, adoptând o viziune globală a localității, având drept reper o perspectivă a dezvoltării teritoriale care să promoveze, într-un mod armonios şi integrat, toate dimensiunile sustenabilităţii urbane, precum şi noile dezvoltări şi zone existente ale comunei;

         De asemenea subliniem importanța și necesitatea de a forma o legătură cu comunitatea locală, beneficiar direct și utilizator final al tuturor proiectelor de dezvoltare ale localității Giroc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *