Parcurile din Giroc

Ziua de 15 iunie 2013 a marcat deschiderea catre public a Parcului Copiiilor din Giroc. Avand o suprafata de circa 10.000 metri patrati, acesta a fost realizat integral din bugetul local al comunei Giroc si este compus din zone de joaca ce cuprind jucarii pentru copii cu varsta cuprinsa intre 0-15 ani, alei in suprafata de circa 500 m, banci, sistem de irigatii automatizat pentru zonele de gazon. Pentru siguranta copiiilor si a utilizatorilor a fost implementat si un sistem de supraveghere video (ce si-a dovedit constant inutilitatea, pe masura ce pentru distrugerile aduse anslamburilor de joaca si mobilierului din parc, nimeni nu a fost vreodata identificat) si un sistem de iluminat nocturn, asta cu toate ca parcul este inchis publicului pe timp de noapte. De notat este faptul ca in toti acesti ani Parcul Copiilor din Giroc nu a beneficiat de investitii majore pentru reabilitare sau imbunatatiri ale conditiilor pe care le ofera. Cu atat mai mult, necesitatea unor imbunatairi este una tot mai strigenta intrucat in contextul actual al cresterii demografice accelerate, pe care o cunoaste comuna Giroc, a crescut implicit si numarul de utilizatori ai parcului. Una din cele mai mari lipsuri, semnalate in special din partea parintilor si bunicilor, ce doresc sa ii duca pe cei mici in parc, este legata de faptul ca acesta nu beneficiaza de umbra pentru zona de joaca sau pentru zona de bancute sau alei.

Daca va intrebati cum de a ajuns o poza cu primarul PSD, Toma intr-un ziar USR, ei bine, s ava explicam contextul:

  • Poza in cauza este de la inaugurarea parcului, in 2013. Observati umbrelele din fundal? Sunt pentru ca oamenii sa se protejeze de soare. Acest lucru este valabil si acum; in sase ani, administratia locala nu a fost in stare sa asigure plantarea de copaci sau umbrirea artificiala.

In urma unei analize a USR Giroc asupra parcului copiiilor, precum si a discutiilor cu parinti, bunici si copii deopotriva, suntem in masura sa venim cu cateva propuneri de imbunatatire a parcului, propuneri aduse si in fata administratiei locale, prin participarea la sedintele Consiliului Local, dupa cum urmeaza:

⁃ realizarea unor sisteme de umbrire artificiale, din panze cu protectie uv, tensionate, care sa acopere zona locurilor de joaca;

⁃ realizarea unei perdele verzi dense pe zonele adiacente arterelor de trafic si parcarilor de pe latura de sud cu scopul de a rupe relatia vizuala directa cu traficul auto cat si reducerea poluarii generate de acesta, olfactiva si fonica;

⁃ plantarea de arbori si arbusti in lungul aleilor pietonale si a zonelor de odihna astfel incat acestea sa benefiecze de zone de umbra naturala.

Un aspect important de mentionat tine de faptul ca atentia pe care o acordam acestui demers de imbunatatire al Parcului Copiilor din Giroc s-a nascut, dupa cum mentionam anterior si din dorinta si la cererea locuitorilor care utilizeaza aceasta locatie, semnal important ca populatia doreste sa se implice din ce in ce mai mult in dezvoltarea si imbunatatirea calitatii vietii din comuna si chiar isi doresc sa vada schimbari in acest sens.

Conform ultimului raport intocmit de catre Primaria Giroc (pentru anul 2018), sunt 7 parcuri in total. Daca va intrebati unde sunt acestea, dumneavoastra neavand cunostinta sa fie atat de multe parcuri in comuna noastra, ei bine, trebuie sa aveti in vedere ca Primaria Giroc a luat in calcul si spatiile de joaca, chiar daca acestea sunt de dimensiuni reduse, cele mai multe dintre acestea neapropiindu-se nici pe departe de notiunea de parc.

In contextul explicat mai sus, se impune sa acordam cateva randuri celui mai recent “parc” din Giroc (schita in imaginea alaturata); astfel, la inceputul lunii aprilie 2019, presa locala ne informa ca in maxim doua luni, girocenii vor avea un nou parc, situat pe bulevardul Aviatiei, in suprafata de aproximativ 2.600 mp. “Intaiul girocean”, domnul primar Toma preciza, in acelasi articol “Vor fi plantati foarte multi pomi”.

Acum, la inceput de toamna, cu cele doua luni, trecute de inca alte doua, la fata locului avem cateva ansambluri de joaca pentru copii, mult beton, nicio banca si niciun pom. Iluminatul nocturn e doar la stadiul de gauri pentru montarea stalpilor, gauri nesemnalizate corespunzator. Sa precizam ca, desi domnul primar inca nu a taiat panglica acestui obiectiv (probabil mai aproape de alegerile prezidentiale, ce deh, e nevoie de capital politic), amplasamentul poate fi deja folosit. Grija mare! Cei mici nu trebuie lasati nesupravegheati, la fata locului existand, dupa cum am spus, lucrari in derulare, iar cei mici se pot rani grav.

Daca ati trecut pe langa acest parc, admirand betonul (cel mai present element) si v-ati intrebat cat a costat, ei bine, valoarea investiei este de 225.923 lei, bani de la bugetul local.

In niciun caz nu trebuie uitata problema parcurilor si a spatiilor verzi publice din comuna Giroc care sunt total insuficiente pentru numarul actual, real, al locuitorilor (aproximativ 23.000 persoane). Cartiere noi de blocuri isi fac aparitia in fiecare luna in intravilanul comunei,construite cu sau fara autorizatie, insa fara nicio fasie de spatiu verde amenajat. Sunt multe probleme de rezolvat insa solutiile cele mai bune speram sa le gasim alaturi de dumnevoastra, locutorii comunei, beneficiari directi ai serviciilor publice locale, prin dialog direct si permanent, transparenta si dedicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *