MANHATTAN de GIROC ?!

MANHATTAN de GIROC ?!

 

 

USR s-a angajat intr-o lupta care vizeaza schimbarea nu numai a clasei politice ci si a mentalitatilor si modului de lucru ce inconjoara ca o pinza de paianjen administratiile publice locale. Primariile si consiliile locale, caci despre ele este vorba au ajuns locul de joaca pentru anumite personaje, loc unde incompetenta si interesele personale au ajuns la un nivel nemaintilnit.

 

In acest context una din modalitatile de lupta impotriva acestor situatii, stiut fiind faptul ca USR nu are consilieri locali (exceptie face Bucuresti), pentru .filialele USR din rural si nu numai, este monitorizarea activitatilor primariilor si participarea la sedintele consiliului local. Simpla prezenta la aceste sedinte ii incomodeaza vizibil pe anumiti consilieri, primari si viceprimari. Se naste o anumita presiune asupra acestora care ii obliga la o mai mare atentie asupra actelor normative dezbatute ceea ce la urma urmei este un lucru bun care foloseste comunitatii.

 

Impreuna cu colegii mei din USR Giroc am participat la aproape toate sedintele Consiliului Local Giroc de un an jumatate incoace. Concluziile sint unele triste in marea majoritate dar si imbucuratoare. Sint triste pt ca, in afara unor exceptii, nivelul consilierilor PSD, majoritari in cazul de fata, este foarte redus, in sensul ca interventiile sau alocutiunile acestora in timpul sedintelor lipsesc cu desavirsire, iar atunci cand acestea exista, durerile de cap pentru cei din sala, sunt inevitabile. De mult prea multe ori, multi dintre ei sunt prezenti acolo doar ca sa ridice mina atunci cind trebuie si e convenabil propriilor interese lor sau intereselor celor care ii controleaza.

 

Este imbucurator faptul ca in urma interventiilor noastre din timpul sedintelor privind probleme comunitare s-au luat si decizii care au tinut cont si de pozitia noastra. Am insistat asupra problemei ambroziei , a cainilor comunitari si mai ales a dezvoltarii imobiliare haotice  care in multe zone incalca cele mai elementare norme de convietuire prin nerespectarea regimului de inaltime si a nr. locurilor de parcare arondate, infrastrctura rutiera deficitara, etc.

 

Avind in spate interese care valoreaza multe milioane de euro, actuala administratie locala si majoritatea consilierilor locali PSD/ ALDE plus 1 consilier independent si-au dat arama pe fata cand, la ultima sedinta a Consiliului Local, unde s-a dezbatut si votat prelungirea PUG al comunei Giroc, au actionat la comanda, votand in bloc pentru prelungire. Cu toate ca in comisia de specialitate proiectul nu a trecut nefiind votat de consilierii Partidului Verde si cei ai PNL in plenul Consiliului Local, acesta a trecut cu brio. Pentru a pune presiune asupra consilierilor care se opuneau sau erau indecisi, au fost prezenti si cativa dintre cunoscutii investitori/dezvoltatori imobiliari ale caror argumente vizau bineinteles interesele lor. Unul dintre ei ne-a explicat ca situatia blocurilor de locuinte ridicate linga case nu a fost rezolvata niciodata idiferent de tara. Viziunea domnului in cauza exemplificata cu argumentul ca si in celebrul Manhattan din New York stau casele la umbra cladirilor de inalte tip Zgarie Nori, avea probabil rostul de a ne linisti pe noi, cei ce locuim in Giroc, ca dezvoltare imobiliara, asa cum o intelege dansul si reprezentantii PSD/ALDE, este inevitabila si ireversibila, noi toti fiind prea putini si prea marunti pentru a avea un cuvant de spus. Majoritatea noilor locuitori ai Girocului a ales aceasta urbe tocmai pt a evada din tarele unui oras ca Timisoara. Au investit si si-au construit case atrasi de mirajul unor adevarate cartiere rezidentiale. Acum acest miraj este pe cale sa se spulbere cu largul concurs al primarului in functie si a consilierilor votanti ai prelungirii actualului PUG invechit. Prin mai toate articolele, in fapt adevarate advertoriale fata de intaiul girocean, domnul Toma ne spune ca tinerii se muta masiv din Timisoara, unde stateau in apartamente de 45 mp, in Giroc, pentru oaza de liniste si verdeata creata de dansul. In fapt, cele mai multe apartamente scoase la vanzare in Giroc au suprafete de aproximativ 50 – 55 mp, iar de verdeata credem ca e ridicol sa povestim.

 

Daca tot am amintit despre Planul Urbanistic General, ca sa aveti o imagine de ansamblu despre cat de mult va creste suprafata din intravilan, precizam ca actualul PUG are o suprafata de teren intravilan de 1.067,40 ha. La acestea se mai adauga inca 180,70 ha suprafete aprobate prin PUZ-uri de catre Consiliul Local. Ei bine, pentru noul PUG se propune o suprafata de teren intravilan de 3.856,40 ha, conform pozei alaturate.

 

Evident ca nu avem in portofoliu o solutie miraculoasa, un panaceu universal, la o astfel de problema care afecteaza majoritatea zonelor periurbane supuse unei presiuni si extinderi imobiliare firesti pina la urma dar  respectarea legii este premisa de la care nu ar trebui sa ne abatem sub nicio forma. Daca PUG-ul si PUZ-urile, pot fi modificate sau imbunatatite fie si printr-o vointa politica unitara la nivel Consiliului Local Giroc, dezideratul fiind ca ele sa fie puse in slujba locuitorilor, atunci ideea unui Giroc dezvoltat armonios si modern incepe sa para realizabila, nu ?! Trebuie doar sa vrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *